Λιόκλαδο - έξτρα παρθένο ελαιόλαδο - Ελαιοτριβείο Καραπατά - Μεσσηνία - Logo 1

ΛΙΟΚΛΑΔΟ – Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο

Email:

info@lioklado.com

Τηλέφωνο:

27230 51433 | 6948 373 596

Διεύθυνση:

Χανδρινός Πυλίας 24 001
Μεσσηνία – Πελοπόννησος

Υπεύθυνος:

Καραπατάς Ευάγγελος

Ελαιοδυναμική Καραπατά

Στη Καλαμάτα, το μέρος που ταυτίζεται με το ελαιόλαδο και την ποικιλία Κορωνέικη, μια ποικιλία ξεχωριστή και γνωστή σε όλο το κόσμο, στις σύγχρονες εγκαταστάσεις μας, παράγουμε υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

karapatas-olivepress.gr

Πιστοποιήσεις

Η εταιρεία μας εφαρμόζει όλα τα πρότυπα ασφαλείας και διαχείρισης. α) ISO 22000 – 2005 β) πιστοποίηση έκθλιψης βιολογικού ελαιολάδου γ) “ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτα” του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», στον οποίο υπάγεται ο AGROCERT.

ISO 22000 – 2005

ΠΟΠ ελαιολάδο Καλαμάτα

Έκθλιψη βιολογικού ελαιολάδου

Λιόκλαδο - έξτρα παρθένο ελαιόλαδο - Ελαιοτριβείο Καραπατά - Μεσσηνία Κτήματα

Οι ελαιώνες μας

Η Κορωνέικη ποικιλία πρωτοεμφανίστηκε και καλλιεργήθηκε στη Μεσσηνία και θεωρείται η βασίλισσα των ελληνικών ποικιλιών. Πλέον καλλιεργείται σε όλη την επικράτεια ωστόσο το μικροκλίμα της περιοχής μας καθώς και το έδαφος την κάνουν να ξεχωρίζει.

Τα λιόφυτά μας είναι ηλικίας 15 έως 150 ετών. Η καλλιέργεια τους γίνετε με τη βοήθεια επιστημονικού προσωπικού. Καλλιεργούμε και παράγουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κάτω από την επίβλεψη γεωπόνων με σεβασμό στο περιβάλλον και στο προϊόν που παράγουμε.

Στάδια παραγωγής

Το κλάδεμα είναι το βασικό στάδιο. Και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή διότι ο καλός αερισμός και ο ήλιος κάνει τα λιόφυτα μας λιγότερο ευπαθή σε πολλούς εχθρούς του.

Το επόμενο σημαντικό στοιχείο είναι η λίπανση του, η οποία βοηθάει στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του δέντρου. Εδώ μετά από αναλύσεις
σε χώμα και φύλλα επιλέγονται τα κατάλληλα λιπάσματα για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. επίσης γίνετε εμπλουτισμός του εδάφους με μεγάλες ποσότητες φύλλων από το εργοστάσιο μας.

Επόμενο στάδιο είναι η αφαίρεση των ζιζανίων κάτω από τα δέντρα. Αυτό γίνετε με τρακτέρ είτε οργώνοντας τα, είτε με χορτοκοπτικά μηχανήματα. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού γίνετε καταπολέμηση εφόσον χρειάζεται του μεγαλύτερου εχθρού της ελιάς το δάκο, είτε με ειδικές παγίδες που περιέχουν φερομόνες, είτε με δολομιτικό ψεκασμό. Επόμενο στάδιο είναι η συγκομιδή.

Στη περιοχή μας η περίοδος συγκομιδής ξεκινάει τέλος Σεπτεμβρίου. Ο καρπός πράσινος δίνοντας ένα ελαιόλαδο πλούσιο σε αρώματα με έντονο το στοιχείο του πικρού και του πικάντικου.

Η συγκομιδή γίνετε με ειδικά μηχανήματα που εξασφαλίζουν άμεση και μεγάλη συγκομιδή ανά ημέρα εργασίας, χωρίς πληγές στο καρπό αλλά και στο δέντρο.

Ο καρπός αποθηκεύεται σε τελάρα και στο τέλος της ημέρας στέλνονται στο ελαιοτριβεία μας οπού την ίδια ώρα και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες γίνετε η έκθλιψη του. Εξασφαλίζοντας έτσι ένα ελαιόλαδο πλούσιο σε αρώματα.

Στη συνέχεια γίνετε το φιλτράρισμα και η αποθήκευση του inox δεξαμενές και με την προσθήκη αζώτου εξασφαλίζοντας ένα προϊόν που μέχρι την τελευταία του σταγόνα παραμένει αναλλοίωτο.

Αποφύλλωση πλύσιμο καρπού:
Είναι το πρώτο στάδιο άλλα και από τα πιο σημαντικά.
Εδώ γίνετε αφαίρεση των φύλλων καθώς και όλων των ξένων υλών που μπορεί να έχουν έρθει από το χωράφι.

Στη συνέχεια γίνετε το πλύσιμο με τρεχούμενο νερό, καθαρίζοντας το καρπό από λάσπες και σκόνη. Με το καλό πλύσιμο αποφεύγονται ελαττώματα στο τελικό προϊόν.

Σπάσιμο καρπού:
Το σπάσιμο του καρπού γίνετε από δύο υπερσύγχρονους σπαστήρες αποφεύγοντας τις υψηλές θερμοκρασίες κατά το σπάσιμο του καρπού.

Μάλαξη:
Η μάλαξη της ζύμης βοηθάει στην απελευθέρωση των σταγονιδίων του ελαιολάδου δημιουργώντας μεγάλες κηλίδες. Η θερμοκρασία που χρησιμοποιούμε δεν υπερβαίνει τους 25 βαθμούς (ψυχρή έκθλιψη).

Διαχωριστήρας οριζόντιος:
εδώ γίνετε ο αρχικός διαχωρισμός με τη βοήθεια της φυγόκεντρου δύναμης σε δύο φάσεις. Το λάδι που βγαίνει από τη πρώτη φυγόκεντρο περνάει από μια δεύτερη όπου και καθαρίζεται δίνοντας μας τον “πράσινο χρυσό”.